Alla vitaminer och mineraler jobbar tillsammans för att utföra olika processer i kroppen och för lite av något samtidigt som det finns lite för mycket av något annat kan störa balansen.
Det är därför det är så bra att få i sig näring från mat gentemot tillskott, för i maten finns redan en balans mellan näringsämnena. Tyvärr innehåller vår moderna mat inte längre tillräckligt med näring på grund av att vi processat maten, jordarna är utarmade på näring, grönsaker besprutas med bekämpningsmedel och ligger länge i diskarna innan de konsumeras, den konventionella djuruppfödningen ger oss stressade och ledsna djur som som matas med GMO spannmål och antibiotika istället för naturligt gräs vilket gör kött och mjölk mindre näringsrikt och mer inflammationsframkallande. Slutsatsen är att vi tyvärr behöver vissa tillskott för att få den optimala näringen vi behöver, annars är det väldigt svårt att få i sig tillräckligt. Särskilt eftersom bland annat stress, dålig tarmflora och ett rubbat matsmältningssystem också påverkar näringsupptaget negativt. Med en kost innehållande mycket processade livsmedel, tillsatser och socker gör vi det ännu svårare för de näringsämnen vi får i oss att faktiskt absorberas och göra någon nytta. Det är ju det som kroppen kan ta upp som är viktigt, inte vad som i teorin ska finnas i ett visst livsmedel innan det finns inuti våra kroppar.
Det finns så mycket som är fel med kosten och livsstilen i vårt samhälle men det ska jag inte gå in på mer just nu. Det var bara en liten inledning för att betona vikten av helhetstänkandet som jag hela tiden tjatar om :) Vi missar stora delar av kunskapen om vår kropp om vi inte alltid ser till helheten och hur allt hänger ihop.
När man pratar vitaminer och mineraler är det likadant. Allt hänger ihop vilket bland annat är så viktigt att tänka på när vi talar om förebyggandet av kroniska sjukdomar. Därför vill jag gå in lite närmare på K2-vitaminet.
För några år sedan började man på allvar diskutera vikten av D-vitamin och det har framkommit allt mer hur förekommande D-vitaminbrist är bland befolkningen. Den amerikanske läkaren Kate Rheume-Bleue som är författare till boken "Vitamin K2 and the kalcium paradox" säger att diskussionen om vitamin K2 är där diskussionen om D-vitamin befann sig för många år sedan. Det vitamin som är "på modet" just nu kan man säga för att man forskar allt mer i det och börjar förstå hur viktigt det är.(Lyssna gärna på den här podcasten där Kate berättar mer om K2 vitamin. )
När det gäller skelettets hälsa, har kalcium länge varit i blickpunkten men kalcium är bara en del av den helhet och samverkan av de näringsämnen som utgör förutsättningen för ett friskt skelett. Man brukar prata om kalciumparadoxen, dvs det faktum att om vi får i oss för mycket kalcium från fel sorts mat eller tillskott, som kroppen har svårt att ta upp, kan detta leda till kalciumbrist istället. Särskilt om du samtidigt har för lite magnesium, vilket de flesta har idag. Så för mycket kalcium och brist på magnesium gör att kalcium inte kan ta sig in i skelettet. Magnesium behövs bland annat för att omvandla D-vitamin till dess aktiva form som sen hjälper kalcium att ta sig in i skelettet. För att kalcium inte ska lagras på fel ställe behövs också K2 som vi ska se närmare på.
För att ett ämne ska kunna genomföra en viktig process i kroppen behövs c
kofaktorer, alltså hjälpämnen - olika vitaminer och mineraler som hjälper ett annat ämne att utföra dessa viktiga funktioner och processer i kroppen. En samverkan mellan olika näringsämne helt enkelt. När det handlar om skelettets tillstånd är magnesium, D-vitamin och K2 vitamin de viktigaste kofaktorerna. Ett högt intag av kalcium med samtidig brist på kofaktorer har den följden att kalcium kan ansamlas på fel ställen i kroppen och orsakar förkalkning i andra organ istället, t.ex. blodkärl, leder, muskler, njurarna. När kalcium ansamlas på dessa ställen gör det ingen nytta i kroppen, bara skada.
Man ska alltså vara extremt försiktig med kalcium tillskott och mjölkdrickande hjälper inte heller. Det vet vi redan att trots att vi i norden häller i oss kopiösa mängder mjölk så har vi också störst antal fall av benskörhet i världen. Mjölk är alltså inte lösningen till ett starkt skelett. Kalciumupptaget från processad mjölk är dessutom inte speciellt bra och samtidig brist på magnesium, D och K2 vitamin gör inte saken bättre. Kalcium slipper helt enkelt inte in i skelettet för att göra sitt jobb utan dessa näringsämnen.
Jag har skrivit mer om kalcium och myten om mjölk HÄR.
Vilken roll har då K-vitamin i det hela?
Det finns som sagt två former av K-vitamin. K1 och K2.
K1 kan du bland annat få från gröna grönsaker och är viktigt för blodkoaguleringen.
K2 får du från animaliska produkter men det måste vara från gräsbetande djur! T.ex. smör från gräsbetande kor innehåller mycket K2 vitamin (däremot är det
tyvärr sällsynt att hitta smör från gräsbetesdjur. Ekologiskt uppfödda djur får ju ofta också spannmål) Äggulor från ekologiska kycklingar och höns som fått äta gräs är också en bra källa samt fermenterad mat som surkål . Det finns även i vissa ostar som Gouda och Brie. Bakterier i vår tarm producerar också K2 och därför är det viktigt med en frisk tarm.
Det finns också en tredje form - K3 som är en syntetisk form som man bland annat injicerar i bebisar efter födseln (förekommer diskussioner om detta kan ha en negativ inverkan)
Vi människor kan nästan inte alls konvertera K1 till K2, det kan däremot djur och därför är t.ex. smör från gräsbetande kor en bra källa till K2.
Det finns dessutom två varianter av K2: MK 4 (menakinon)
) och MK 7. MK 4 finns i mejeriprodukter och ägg och MK 7 i fermenterad mat.
Vid tillskott ska du helst söka efter MK 7 eftersom MK 4 i tillskottsform
är syntetiskt och inte tas upp så bra av kroppen.
Eftersom det är så sällsynt med produkter från gräsbetande djur idag och alla kanske inte äter surkål varje dag så är det många som lider brist på K-vitamin.
K-vitamin är därför ett tillskott som många behöver, särskilt om man vill förebygga benskörhet. Ca 180-200 mikrogramär en ungefärlig rekommenderad dos men vissa kan behöva upp till 400 mikrogram.
Vad gör K-vitaminet då?
Jo precis som magnesium och d-vitamin är viktiga kofaktorer så kan inte kalcium föras in i skelettet utan K2-vitamin. K2 är vägvisaren för kalcium och ser till att det förs till rätt ställe i kroppen och inte ansamlas där det inte hör hemma. D-vitamin hjälper cellerna att absorbera kalcium och Magnesium håller kvar kalcium i cellen.
Viktigt att känna till är att ju mer D-vitamin du tar desto mer K2-vitamin behöver du också. Vissa hävdar att överskott av D-vitamin i kroppen kan bero på brist på K2-vitamin. Så D- och K2 vitamin ska alltid tas samtidigt vilket antagligen inte många vet idag.
Förutom att föra kalcium till skelettet har K2 vitamin även andra viktiga roller.
T.ex. reglera celltillväxten (viktigt vid cancer), öka insulinkänsligheten, höja testosteronet, minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar, viktig för
hjärnans hälsa (t.ex. risken för alzheimers som till viss del kan bero på kalciumansamling) samt kan även ha en positiv effekt på hudproblem.
Det är också viktigt för gravida att få i sig tillräckligt med K2.
Sammanfattningsvis så kan säga att det viktigaste budskapet är att se till att få i sig både kalcium, D-vitamin, magnesium och K2. Höga doser D-vitamin utan magnesium och K2 vitamin är troligtvis inte bra!
Lider du av benskörhet eller risk för benskörhet så spelar östrogenet också en viktig roll hos kvinnor.
Mer läsning i ämnet:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/16/vitamin-k2.aspx
http://wellnessmama.com/54423/vitamin-k2-uses-and-benefits/
http://chriskresser.com/vitamin-k2-the-missing-nutrient/
http://kurera.se/vitamin-k2-motverkar-problem-med-benskorhet/